Tratamentul stomatologic trebuie instituit pacientilor inca de la varste foarte fragede; inca de la nastere, cand inca nou-nascutul nu are dinti sau déjà exista cei neonatal( dinti erupti in cavitatea bucala inca din viata intrauterina); cand trebuie asigurata o igiena a cavitatii bucale si o preventie a cresterii coloniilor bacteriene din cavitatea bucala , astfel incat sa se asigure un mediu optim pentru eruptia viitorilor dinti deciduali .
Odata cu eruptia dintilor de lapte, tratamentele stomatologice ,urmaresc preventia aparitiei leziunilor odontale (carii, fisuri, fracturi, abfractii, eroziuni, pigmentatii), cat si parodontale( retractii gingivale, sangerari, rezorbtii osoase).
Bacteriile, alimentele bogate in zaharuri sau carbohidratii,acizii, stilul de viata, dar si calitatea tesuturilor data atat de factorii genetici sau ereditari; sunt factori care influenteaza aparitia cariei dentare si bolii parodontale.
Pentru ca profilaxia dentara reprezinta cea mai importanta etapa in ingrijirea dintilor, recomandam ca aceasta sa inceapa inca din copilarie odata cu aparitia primilor dinti si apoi continuata toata viata; iar controlul stomatologic periodic este imperios necesar pentru sanatatea orodentara.
La Clinica LUY ESTHETIC ART se efectuaeaza urmatoarele metode de profilaxie:
– detartraj ultrasonic, periaj profesional, airflow – acestea sunt metode profilactice, prin care placa bacteriana, tartrul dentar, dar si coloratiile inestetice sunt indepartate de pe suprafata dintilor.
– sigilarea santurilor si fosetelor – previne depunerea placii dentare si a microorganismelor in santurile si fosetele molarilor si premolarilor. Este recomandat atat copiilor cat si adultilor deoarece previne aparitia cariilor.
– gutiere bruxism – sunt aparate dentare concepute sa protejeze dantura de frecarile involuntare in timpul somnului.
– fluorizarea – contactul direct al fluorului cu suprafata smaltului ii mareste eficacitatea. Deoarece este asimilat repede, contribuie la remineralizarea dintilor.
– control periodic – pot fi efectuate la 3 – 6 luni. Cu cat afectiunea este descoperita mai repede, cu atat este mai usor de tratat.