Chist Sebaceu
Luy Esthetic Art
Un chist sebaceu este un săculeţ mic format sub piele, de obicei pe spate, gât sau faţă, umplut cu o substanţă albicioasă numită keratină, care are consistenţa brânzei. Deşi nu este dureros, chistul sebaceu este inestetic şi inconfortabil, putând depăşi uneori diametrul de 5 centimetri. Un chist sebaceu poate provoca însă durere în momentul în care se infectează. Dacă acesta erupe şi nu este curăţat corespunzător, bacteriile se pot acumula în interior, provocând inflamaţii şi durere la atingere.
Chistul sebaceu nu trebuie stors ca un coş, deoarece există riscul de infecţii. Dacă acesta este foarte mare şi deranjant sau este deja infectat, există câteva opţiuni de tratament, care pot consta în drenarea conţinutului chistului sau, în cazurile severe, în intervenţia chirurgicală mai profundă, în funcţie de indicaţia medicului.
Chist sebaceu: simptome
Principalul simptom al chistului sebaceu este umflătura care se formează sub piele în zona respectivă. Aceasta poate fi uneori înconjurată de o zonă roşie sau caldă la atingere. Substanţa din chistul sebaceu are o culoare gri-albicioasă şi o consistenţă brânzoasă, putând avea şi un miros neplăcut.
Durerea nu este un simptom tipic în cazul chistului sebaceu, dar poate surveni în momentul în care acesta este localizat într-o zonă sensibilă sau se infectează. Chistul apare cu precădere în zone precum scalpul, faţa, ceafa sau spatele.
Dacă aveţi un chist sebaceu care are o dimensiune de peste 5 centimetri, reapare la scurt timp după ce este îndepărtat chirurgical sau drenat sau care prezintă simptome de infecţie, precum roşeaţă, durere sau puroi, trebuie să vă adresaţi medicului, deoarece există riscul ca acesta să ascundă afecţiuni mai grave.
Cauze
Chistul sebaceu este cauzat în principal de blocarea glandelor sebacee sau de fire de păr care cresc sub piele şi care determină inflamarea pielii din jur. Uneori însă, chisturile sebacee pot fi şi moştenite – exemple de astfel de afecţiuni care determină apariţia unui chist sebaceu sunt sindromul Gardner sau sindromul de nevus bazal celular.
De asemenea, chistul sebaceu poate lua naştere şi ca urmare a unei leziuni, cum ar fi o zgârietură, o rană chirurgicală, acnee sau altă afecţiune a pielii.
Chistul sebaceu se dezvoltă de obicei lent, aşa că poate dura săptămâni sau chiar luni până când acesta va fi observat.
Diagnostic
Un chist sebaceu este uşor de diagnosticat, pe baza examenului fizic dermatologic. Alteori poate fi necesară o biopsie, mai ales dacă acel chist este mare sau neobişnuit, pentru a exclude alte afecţiuni.
De asemenea, în eventualitatea în care medicul decide că este necesară intervenţia chirurgicală sau dacă suspectează că la bază poate fi o afecţiune mai complexă, ar putea solicita efectuarea unei tomografii computerizate sau a unui test cu ultrasunete.
Chist sebaceu: tratament
În majoritarea cazurilor, chisturile sebacee pot fi ignorate, deoarece nu presupun un pericol asupra sănătăţii. Dacă acesta se inflamează, pot fi utile injecţiile cu steroizi, care ajută la diminuarea umflăturii. De asemenea, se poate recurge la drenarea sau eliminarea pe cale chirurgicală a chistului, dacă acesta cauzează durere sau disconfort.
Trebuie precizat însă că drenarea chistului nu înseamnă că acesta nu se va forma la loc. Cea mai eficientă cale de a scăpa de un chist sebaceu şi de a preveni recidiva este îndepărtarea chirurgicală a acestuia, care poate lăsa însă o cicatrice.
Intervenţia chirurgicală se realizează sub anestezie locală şi, ulterior, se vor administra unguente antibiotice şi anticicatrizante pe o perioadă decisă de medic, pentru a preveni infecţiile şi a grăbi vindecarea pielii.
Atenţie însă! Chisturile nu trebuie stoarse sau traumatizate sub nicio formă, deoarece poate exista riscul de infecţie, durerile se vor agrava, iar aspectul zonei va fi mult înrăutăţit.
Pentru a grăbi vindecarea chistului sebaceu, sunt recomandate compresele calde locale, curăţarea zonei cu săpun antibacterian şi evitarea folosirii de creme sau alte produse cosmetice comedogene. De asemenea, pot fi de ajutor uleiul esenţial din arbore de ceai, oţetul din cidru de mere şi extractul de aloe vera, dar beneficiile acestor remedii naturale nu sunt confirmate de studii ştiinţifice.
Prevenţie
Cea mai bună metodă de a preveni un chist sebaceu este igiena exemplară. Persoanele care transpiră abundent sau care au pielea grasă prezintă un risc mai crescut de a se confrunta cu o astfel de problemă. Prin urmare, sunt indicate măsuri preventive precum: duşul zilnic, folosirea unor produse cosmetice exfoliante şi evitarea hainelor strâmte, din materiale care nu lasă pielea să respire.